Idag Ă€r det kanelbullens dag och det firas med kanelbullar i mĂ€ngder. IgĂ„r stod jag och bakade bullar frĂ„n receptet som nĂ€mns nedan. Det Ă€r en blandning av en vĂ€ns tips och trix ( han Ă€r konditor) och frĂ„n bloggen My kitchen Stories 
Ingredienser (fyllning):
125 g rumsvarmt smör 
125 g mandelmassa 
20 g kanel (eller kardemumma)
Ingredienser (vetedeg): 
30g jĂ€st 
2.5dl kall mjölk 
1pÄse hela kardemummakÀrnor
120g smör 
100g strösocker 
500 g vetemjöl
4 g salt 
Sedan behövs:
1 Ă€gggula och en skvĂ€tt vatten till pensling. 
Ingredienser (sockerlag): 
1 dl vatten 
1 dl strösocker 
1-2st kanelstÀnger
Gör sĂ„hĂ€r: 
1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jĂ€mn och bredbar smet. Jag river mandelmassan pĂ„ rivjĂ€rnet! LĂ„t stĂ„ i rumstemperatur tills det Ă€r tid att fylla bullarna. 
2. Smula jĂ€sten i en bunke och tillsĂ€tt mjölken. Blanda tills jĂ€sten lösts upp helt i mjölken. 
3. Ha sedan i den stötta kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hĂ€lften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsĂ€tt dĂ€refter saltet och mer mjöl efter behov. 
4. KnÄda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite lÀngre om du kör för hand. Det kÀnns som en evighet...
5. HĂ€r kommer det spĂ€nnande med detta recept: du hoppar första jĂ€sningen och kavlar ut degen till en stor rektangel pĂ„ engĂ„ng. Jag körde pĂ„ ca 60×30 cm. Den Ă€r typ 5-8mm tjock. 
5. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och rulla den sedan pĂ„ lĂ„ngsidan som en rulle.  
6. SkÀr 1.5 -2cm tjocka bitar av rullen.
7. LĂ€gg bullarna i bullpappersformar. Har ni en ugn som vĂ„r som gĂ„r att sĂ€tta pĂ„ 35°C sĂ„ jĂ€ser ni dem dĂ€r ca 1h. Om inte sĂ„ tĂ€ck med en bakduk och lĂ„t jĂ€sa i 1-3 timmar beroende pĂ„ temperaturen i ditt kök. Degen ska knuffa tillbaka nĂ€r du trycker lĂ€tt pĂ„ den. 
8. SÀtt ugnen pÄ 190 grader.
9. Vispa lĂ€tt ihop Ă€gggulan och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Dekorera dem med pĂ€lsocket eller nĂ„got annat spĂ€nnande. GrĂ€dda dem sedan i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter eller tills de fĂ„tt fin fĂ€rg. 
10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vattenkanelstĂ„ng och strösocker  Blanda och koka tills sockret lösts upp i vattnet. 
Pensla sedan dina bullar med sockerlagen sÄ fort de kommit ur ugnen.

Kommentarer