Kokat sylt idag och använde mig då av ett recept ur boken Sommarens söta. Tror att jag har fått den av Carolin men jag vet inte.
Receptet:
250g jordgubbar
250g rabarber
4dl strösocker
1pressad lime
1msk hemgjort vaniljsocker
1krm natriumbenssonat
Skölj och rensa bären och rabarbern. Skär dem i lagom stora bitar och blanda dem med sockret i en tjockbottnad kastrull. Låt dem stå å safta till sig en stund. Koka upp och låt sylten stå och småputtra i 10min. Tillsätt vaniljsockret och limen. Komihåg att skumma sylten.
Varför man skummar sylten vet jag inte. Mamma påstår att det är orenheter som flyter upp. Nån som vet??! Iallafall så rör ut natriumbenssonatet i lite av sylten och rör sedan ut blandningen i restrerande sylten i kastrullen.
Häll upp den varma sylten på väl rengjorda och varma glasburkar. Sätt på locket medans de är varma. Förvara sylten mörkt och svalt.
Själv så stekte jag pannkakor samtidigt som sylten puttrade. Mumsigt värre.
Kommentarer