Fortsätt till huvudinnehåll

Brödbak!

Det är länge sedan vi köpte bröd. Jag bakar oftast brödet. 

Jag gör mest små frallor som kommer från vår surdeg men idag blev det ett grytbröd som har bakats i vår Le Creusetgryta. Receptet finns på deras hemsida men jag har gjort en liten egen tvist på den. Jag använder min surdeg och så gör inte LeCreuset.

Fördeg:
50g surdeg
75g vetemjöl
75g vatten
1st finrivet äpple 

Blanda och låt stå ca 5-9h.

Deg:
1sats fördeg
250g vatten
450g mjöl*
10-20g sålt
5g jäst**

Blanda allt och rör ihop till en kladdig smet. Låt jäsa kallt i ca 10h. 
Sätt in din gjutjärnsgryta i ugnen och låt allt bli 250°C. Häll i degen och baka med locket på i 30min. Vrid där efter ner värmen till 200°C i 10-15min.


Ser gott ut va?! 

*=En blandning där 70% är vetemjöl och resten är rågmjöl, kruskakli och havregryn. Kör på 100% vetemjöl första gången. 

**= ta med jäst tills du har lärt dig hur din surdeg fungerar. 

Kommentarer

Emelie G sa…
Det ser väldigt gott ut.

Populära inlägg i den här bloggen

Påskpyntar del 1

Tänker att i år ska vi ha påskpynt så jag börjar lite blygsamt så får vi se om det blir mer nästa år. I hallen: Söt liten kanin På ytterdörren har jag äntligen bytt ut granriskransen mot en björkriskrans. Min mamma hade alltid sådana. Aksel pysslade ihop en kyckling.

Lyxfrukost hos syrran

Min söta rara snyggingsyster bjöd på lyxfrukost idag. Gottgott!

Höstlov

Vi är lite halvlediga denna veckan. Självklart blev det en tur till Liseberg.