Har hittat mitt nya favoritbröd som ger 8-10st frukostfrallor alternativt en mindre limpa utan så mycket arbete.
Själva grundreceptet kommer från bloggen http://paindemartin.blogspot.se
Det blir en liten deg men ska enligt bloggaren går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel. Jag har dock inte testat utan kör på mängden nedan för att få grova frallor med rejäl mättnadskänsla:
3 g (3 krm) jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
300 g (5 dl) mjöl
90 g (1 1/2 dl) grahamsmjöl
10-20 g (1-2 msk) linfrön
6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort (en halv minut räcker gott), täck med plastfolie eller lock och och låt stå 8–10 timmar i rumstemperatur (över natten eller medans du är på jobbet till exempel).
Är det riktigt varmt minskar du lite på jästen.
Oavsett vad man ska göra av degen, småbröd, baguetter eller ett stort, så gör man följande enkla moment: Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop den till ett paket. Momentet gör att degen håller ihop bra och lätt kan delas när den jäst klart.
När man vikt ihop degen kan man vända den uppochner så öppnar den sig inte i skarven när den jäser.
Så snart degen är hopvikt sätter man på ugnen på full värme. Sätt en plåt eller en baksten på mittenhyllan och en oöm plåt på nedre hyllan.
När degen jäst någonstans mellan en halv och en hel timme skjutsar man in brödet i ugnen. Den där oömma plåten man ställde längst ner kan man lägga några isbitar på, de smälter till ånga som gör bröden fina.
Jag bakar de här bröden på 270 grader och efter tio minuter eller så sänker jag till 200 grader och kör 10min till.
Små bröd, som frukostbullar, bakar jag 10–20 minuter, baguetter något längre och stora bröd runt 30 minuter. Pröva er fram.
Det fina med det här superenkla receptet är att det kräver minimalt arbete och sånt älskar jag!
Stort tack till Pain de Martin för detta goda bröd!
Kommentarer