Då vi är 3personer så gör jag bara halv sats mot det ursprungliga receptet och jag byter även ut mjölet mot andra mjöltyper för att få bättre mättnadskänsla och mer surdegskaraktär.
1tsk torrjäst
1 tsk salt
330 g mjöl (jag kör typ följande blandning: 150g vetemjöl, 30g rågmjöl, 150g 4-sädsmjöl)
1 tsk olivolja/rapsolja till att olja in bunken.
Så här gör jag:
Väck torrjästen i mjölet i några minuter, förslagsvis 5min. Tillsätt vatten och salt och knåda degen förhand eller gör som jag och använd degkrokarna och elvispen i 6-7min.
Degen släpper från kanterna när den är klar. Det är nu du har i oljan i bunken. Se till att oljan kommer in under degen. Oljan ska förhindra att degen fastnar. Täck bunken och ställ in i kylen över natten.
På morgonen stjälper man upp degen på en mjölad yta och delar den i lagom stora bitar. Du behöver inte knåda/ forma biterna.
Grädda i 275grader tills frallorna fått ordentligt med färg men jag brukar köra 12-14min.
Kommentarer