Fortsätt till huvudinnehåll

Kakor

Igår var det Erics födelsedag och då roade jag mig att baka småkakor.
Som grundrecept använde jag detta som jag hittade på denna sida.

Jag kan ju inte låta bli att modifiera receptet något för att det ska passa mina syften men kakan är i grunden blandning mellan ett brysselkex och seg kolakaka.

Ingredienser:

100 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 knivsudd vaniljpulver.
1 äggula 
2,5 dl vetemjöl 
0,5 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
(färgglatt strössel till garnering) 
Karamellfärg

Instruktioner:
Rör smör mjukt ihop med socker och vaniljsocker. Addera en knivsudd av äkta vaniljpulver oxå!

Rör ner äggulan.

Blanda mjöl, bakpulver och salt för sig, och knåda sedan ihop en deg av alltihop. 

1/4 av degen färgas in i valfri hushållsfärg. Gör det mönster du vill. Tänk på att degen ska vara kall för att de ska smälta ihop. 

Rulla degen till två lika långa rullar, ca 3 cm tjocka i diameter.

Lägg rullarna i plastfolie och ställ i kylen en timme. Sätt sedan ugnen på 175C, och dela varje rulle i 15 skivor. 

Lägg 15 skivor var på två plåtar med bakplåtspapper, platta till skivorna lite och tryck fast lite strössel på varje kaka om så önskas! 

Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. De ska knappt få färg.

Så här blev Erics E-kakor. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Påskpyntar del 1

Tänker att i år ska vi ha påskpynt så jag börjar lite blygsamt så får vi se om det blir mer nästa år. I hallen: Söt liten kanin På ytterdörren har jag äntligen bytt ut granriskransen mot en björkriskrans. Min mamma hade alltid sådana. Aksel pysslade ihop en kyckling.

Dansk julmat

Såhär på annandagen så blev det traditionell dansk julmat; Flæskesteg, rødkål og brune kartofler. Inte så dumt med tanke på smakerna. Fläsket som är salt, rödkålen som är syrligt och slutligen de karameliserade potatisen. Allt går lite konstigt nog bra ihop.

Lyxfrukost hos syrran

Min söta rara snyggingsyster bjöd på lyxfrukost idag. Gottgott!