Fortsätt till huvudinnehåll

Rabarber- och jordgubbssylt med lime och vanilj.


Kokat sylt idag och använde mig då av ett recept ur boken Sommarens söta. Tror att jag har fått den av Carolin men jag vet inte. 

Receptet:
250g jordgubbar
250g rabarber
4dl strösocker
1pressad lime
1msk hemgjort vaniljsocker
1krm natriumbenssonat

Skölj och rensa bären och rabarbern.  Skär dem i lagom stora bitar och blanda dem med sockret i en tjockbottnad kastrull.  Låt dem stå å safta till sig en stund.  Koka upp och låt sylten stå och småputtra i 10min. Tillsätt vaniljsockret och limen. Komihåg att skumma sylten.

Varför man skummar sylten vet jag inte.  Mamma påstår att det är orenheter som flyter upp. Nån som vet??!   Iallafall så rör ut natriumbenssonatet i lite av sylten och rör sedan ut blandningen i restrerande sylten i kastrullen. 

Häll upp den varma sylten på väl rengjorda och varma glasburkar. Sätt på locket medans de är varma. Förvara sylten mörkt och svalt.

Själv så stekte jag pannkakor samtidigt som sylten puttrade.  Mumsigt värre.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Påskpyntar del 1

Tänker att i år ska vi ha påskpynt så jag börjar lite blygsamt så får vi se om det blir mer nästa år. I hallen: Söt liten kanin På ytterdörren har jag äntligen bytt ut granriskransen mot en björkriskrans. Min mamma hade alltid sådana. Aksel pysslade ihop en kyckling.

Dansk julmat

Såhär på annandagen så blev det traditionell dansk julmat; Flæskesteg, rødkål og brune kartofler. Inte så dumt med tanke på smakerna. Fläsket som är salt, rödkålen som är syrligt och slutligen de karameliserade potatisen. Allt går lite konstigt nog bra ihop.

Lyxfrukost hos syrran

Min söta rara snyggingsyster bjöd på lyxfrukost idag. Gottgott!