Äntligen i Österrike! Vi är på väg till Maria Alm men stannar förbi en camping lite utanför Salzburg. Där beställde vi in Kaiserschmarrn - den kejserliga pannkakan. Den fanns inte på menyn men kocken blev glad när han hörde att vi ville ha en sådan så han fixade en ändå. Sött eller hur?! :)
Kaiserschmarrn är berömd långt utanför Österrikes gränser och är en populär efterrätt. Men, det går även att njuta den som huvudrätt. Jag tycker att portionerna är lite för stora så jag och Eric brukar dela på en och så gjorde vi idag. Här kommer receptet (hämtat från http://www.austria.info)
Ingredienser (4 portioner)
120 g mjöl
3 ägg
30 g socker
1 krm salt
cirka2,5 dl mjölk
3 msk smör
Russin
Förberedelser
Dela äggen i vitor och gulor. Blanda mjöl, äggulor, socker och salt med erforderlig mängd mjölk till en trögflytande deg och låt den vila i 30 minuter. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ner skummet i degblandningen.
Smält smöret i en panna, häll i degsmeten och häll i russin efter smak. Stek degen så att den blir gyllenbrun på undersidan, vänd, grädda färdig på låg värme. Riv ”pannkakan” i små bitar med hjälp av två gafflar och stek igen en kort stund. Strö över socker (eller florsocker) och servera med någon söt eller syrlig fruktmos.
Övrig info som jag fann om Kaiserschmarren:
I Österrike serveras vanligtvis plommonkompott till Kaiserschmarrn.
Många legender florerar rund den österrikiska pannkakan, till exempel den om kejsaren Franz Josef som på en jakttur förirrade sig till en liten restaurang. Denna restaurang drevs av en ”kaser” (herde). Han kunde bara erbjuda hans majestät en primitiv spis, som kejsaren dock tyckte var utsökt, så han berömde den tappra herden i slutet med orden; Denna Kaiserschmarren skulle verkligen vara värdig att kallas Kaiserschmarren (kejslig spis).
Kommentarer