Fortsätt till huvudinnehåll

Grötbullar

Har bakat idag oxå. Idag nyttjade jag gammal filmjölk och skalken från en ost. Att använda grejer i kylskåpet som håller på att gå ut/gått ut är min nya melodi.

GRÖTBULLAR - 16–25st

Gröt
2 dl havregryn
3 ½ dl vatten, kallt
2 msk linfrön
50 g smör, rumsvarmt

25 g jäst
2 dl filmjölk
1 ½ tsk salt
ca 400g vetemjöl

Garnera med havregryn, riven ost, linfrön eller annat gottgott

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop havregryn, salt, linfrön och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna. Tillsätt sedan filmjölken.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt gröt- och filmjölksblandningen med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i 16–20 bitar. Jag använder mig av vågen och var bulle väger 45g.

4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Pensla bröden med vatten och strödde jag över lite havregryn, ost och linfrön. Detta för att få lite variation.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fungerar blogg-appen igen?!

Hej fina vänner!  Länge sedan jag bloggade och mycket beror på att den app jag använder när jag bloggar inte viljat fungera.  Öppnade upp den och provade att trycka på knappen för att publicera ett inlägg jag gjort för länge sedan och den funderade! Hurra säger jag! 

Kattens dag!

Idag är det tydligen kattens dag och sen ca 4månader är vi kattlösa. Daisy somnade plötsligt in en solig junikväll i mitt sällskap.  Ingen förvaring om vad som skulle ske och det gick fort. Saknar henne något fruktansvärt. Mer än 15år som kattägare sätter sina spår. 

Pinsa

Detta var så himla gott; Pinsa med vår hemodlade Ostronskivling. Receptet hittade jag på Arlas hemsida. Se länk .