Har bakat idag oxå. Idag nyttjade jag gammal filmjölk och skalken från en ost. Att använda grejer i kylskåpet som håller på att gå ut/gått ut är min nya melodi.
GRÖTBULLAR - 16–25st
Gröt
2 dl havregryn
3 ½ dl vatten, kallt
2 msk linfrön
50 g smör, rumsvarmt
25 g jäst
2 dl filmjölk
1 ½ tsk salt
ca 400g vetemjöl
Garnera med havregryn, riven ost, linfrön eller annat gottgott
GÖR SÅ HÄR
1. Koka ihop havregryn, salt, linfrön och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna. Tillsätt sedan filmjölken.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt gröt- och filmjölksblandningen med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i 16–20 bitar. Jag använder mig av vågen och var bulle väger 45g.
4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Pensla bröden med vatten och strödde jag över lite havregryn, ost och linfrön. Detta för att få lite variation.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Kommentarer