Fortsätt till huvudinnehåll

Grötbullar

Har bakat idag oxå. Idag nyttjade jag gammal filmjölk och skalken från en ost. Att använda grejer i kylskåpet som håller på att gå ut/gått ut är min nya melodi.

GRÖTBULLAR - 16–25st

Gröt
2 dl havregryn
3 ½ dl vatten, kallt
2 msk linfrön
50 g smör, rumsvarmt

25 g jäst
2 dl filmjölk
1 ½ tsk salt
ca 400g vetemjöl

Garnera med havregryn, riven ost, linfrön eller annat gottgott

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop havregryn, salt, linfrön och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna. Tillsätt sedan filmjölken.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt gröt- och filmjölksblandningen med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i 16–20 bitar. Jag använder mig av vågen och var bulle väger 45g.

4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Pensla bröden med vatten och strödde jag över lite havregryn, ost och linfrön. Detta för att få lite variation.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Påskpyntar del 1

Tänker att i år ska vi ha påskpynt så jag börjar lite blygsamt så får vi se om det blir mer nästa år. I hallen: Söt liten kanin På ytterdörren har jag äntligen bytt ut granriskransen mot en björkriskrans. Min mamma hade alltid sådana. Aksel pysslade ihop en kyckling.

Dansk julmat

Såhär på annandagen så blev det traditionell dansk julmat; Flæskesteg, rødkål og brune kartofler. Inte så dumt med tanke på smakerna. Fläsket som är salt, rödkålen som är syrligt och slutligen de karameliserade potatisen. Allt går lite konstigt nog bra ihop.

Lyxfrukost hos syrran

Min söta rara snyggingsyster bjöd på lyxfrukost idag. Gottgott!