Igår bakade jag årets första lussekatter och jag är väldigt nöjd med resultatet. Modifierade mängden av ingredienser efter vad som fanns hemma.
Receptet gäller för 20st
25g jäst
50 g Smör
2.5dl grädde
125g kvarg
1 pkt saffran à 0,5 g
0.75 dl strösocker
0.25 tsk salt
400g vetemjöl
russin (lagda i vatten)
1 ägg
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 20 bitar på 43gram var och baka ut till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.
Kommentarer