I våra försök att vara mer miljömedvetna så prövar vi att äta vegetariskt två gånger i veckan. Ibland blir det mer avancerat och ibland blir det risgrynsgröt. Här är ett vegankost recept som vi hittade på Baaam. Sök bara på ""Världens godaste linsgryta", den är inte bara god utan är lättlagad och det passar en småbarnsmorsa som mig. :)
Ingredienser
(4 portioner)
1 dl belugalinser, okokta
1 tsk hel spiskummin, mortlad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk krossade tomater (400 g)
1 msk färsk ingefära, finhackad
1 msk färsk gurkmeja, finriven, eller 1 krm torkad gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk flingsalt
2 dl vatten
4 dl kokosmjölk
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
1 msk kokosolja
Till servering:
Ris, Mango chutney, Rostade kokosflakes, 1 kruka koriander och 1 lime, i klyftor
Gör så här:
* Hetta upp kokosoljan i en stekgryta och fräs hel spiskummin i 1 minut. Tillsätt gul lök och vitlök och fräs ytterligare 2 minuter.
* Tillsätt krossade tomater, ingefära, gurkmeja, chilipulver, ingsalt, linser, sultanrussin och vatten. Låt sjuda 35–40 minuter eller tills linserna är mjuka.
* Rör ner kokosmjölken och körsbärstomaterna. Toppa grytan med rikligt med färsk koriander och rostade kokosflakes eller pistagenötter.
* Servera med ris, mango chutney, rostade kokosflakes, koriander och limeklyftor.
Kommentarer