FortsÀtt till huvudinnehÄll

Kanelbullens dag! 😍💕

Idag Ă€r det kanelbullens dag och det firas med kanelbullar i mĂ€ngder. IgĂ„r stod jag och bakade bullar frĂ„n receptet som nĂ€mns nedan. Det Ă€r en blandning av en vĂ€ns tips och trix ( han Ă€r konditor) och frĂ„n bloggen My kitchen Stories 

Ingredienser (fyllning):
125 g rumsvarmt smör 
125 g mandelmassa 
20 g kanel (eller kardemumma)

Ingredienser (vetedeg): 
30g jĂ€st 
2.5dl kall mjölk 
1pÄse hela kardemummakÀrnor
120g smör 
100g strösocker 
500 g vetemjöl
4 g salt 

Sedan behövs:
1 Ă€gggula och en skvĂ€tt vatten till pensling. 

Ingredienser (sockerlag): 
1 dl vatten 
1 dl strösocker 
1-2st kanelstÀnger

Gör sĂ„hĂ€r: 
1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jĂ€mn och bredbar smet. Jag river mandelmassan pĂ„ rivjĂ€rnet! LĂ„t stĂ„ i rumstemperatur tills det Ă€r tid att fylla bullarna. 

2. Smula jĂ€sten i en bunke och tillsĂ€tt mjölken. Blanda tills jĂ€sten lösts upp helt i mjölken. 

3. Ha sedan i den stötta kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hĂ€lften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsĂ€tt dĂ€refter saltet och mer mjöl efter behov. 

4. KnÄda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite lÀngre om du kör för hand. Det kÀnns som en evighet...

5. HĂ€r kommer det spĂ€nnande med detta recept: du hoppar första jĂ€sningen och kavlar ut degen till en stor rektangel pĂ„ engĂ„ng. Jag körde pĂ„ ca 60×30 cm. Den Ă€r typ 5-8mm tjock. 

5. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och rulla den sedan pĂ„ lĂ„ngsidan som en rulle.  

6. SkÀr 1.5 -2cm tjocka bitar av rullen.

7. LĂ€gg bullarna i bullpappersformar. Har ni en ugn som vĂ„r som gĂ„r att sĂ€tta pĂ„ 35°C sĂ„ jĂ€ser ni dem dĂ€r ca 1h. Om inte sĂ„ tĂ€ck med en bakduk och lĂ„t jĂ€sa i 1-3 timmar beroende pĂ„ temperaturen i ditt kök. Degen ska knuffa tillbaka nĂ€r du trycker lĂ€tt pĂ„ den. 

8. SÀtt ugnen pÄ 190 grader.

9. Vispa lĂ€tt ihop Ă€gggulan och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Dekorera dem med pĂ€lsocket eller nĂ„got annat spĂ€nnande. GrĂ€dda dem sedan i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter eller tills de fĂ„tt fin fĂ€rg. 

10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vattenkanelstĂ„ng och strösocker  Blanda och koka tills sockret lösts upp i vattnet. 

Pensla sedan dina bullar med sockerlagen sÄ fort de kommit ur ugnen.


Kommentarer

Miss U sa…
Fick du hjÀlp av Niklas?

PopulÀra inlÀgg i den hÀr bloggen

Pimpa fÀrdigsoppor

JodĂ„sĂ„att.. Lunch pĂ„ hemmakontoret Ă€r inte sĂ„ avancerat och speciellt inte nĂ€r man gör som jag och försöker pimpa till helfabrikat sĂ„ som Keldas soppor. HĂ€r nedan ser ni tvĂ„ av mina favoriter för stunden.  Mild Tomatsoppa Spicy Thai Keldas milda tomatsoppa Ă€r pimpad med överbliven ölkorv, trötta körsbĂ€rstomater, ledsen bladspenat och ett stĂ€nk med chiliflakes. Keldas Spicy Thai Ă€r proppad med rejĂ€lt av smĂ„ bitar av trist broccolistam, överbliven kyckling, slokande koriander och chiliflakes.  Ser ganska ok ut  eller vad tycker ni? Ska ocksĂ„ sĂ€ga att det smakar helt okej map att det Ă€r saker som kunde ha hamnat i soporna pga lathet.  Ska erkĂ€nna att jag har testat deras sparrissoppa och slĂ€ngt i överblivna hĂ„rdkokta Ă€gg och finhackad rödlök men njaa.. det rekommenderas inte. 😂 TĂ€nker testa svampsoppan inom kort men ser fler möjligheter med tomatsoppan. 

Blod!

Lyckades idag pĂ„ eftermiddagen  med konststycket att dra huvudet i en av vĂ„ra vĂ€gghĂ€ngda hyllor. Resultatet Ă€r ett hack i hĂ„rbotten och en del blod. Ska erkĂ€nna att det gjorde ap-ont. đŸ€•đŸ˜ąđŸ˜­ Aksel visade dock talangen att försöka trösta mamma. 😍 Blev sittandes med en kompress och en pĂ„se djupfrysta Ă€rtor pĂ„ huvudet tills snĂ€rtan och blödningen avtog. Det tog 1.5h..  Vet inte riktigt hur jag nu ska göra: tvĂ€tta huvudet och riskera att det börjar blöda igen eller lĂ„ta det vara och vara lite "strawberry red" i hĂ„ret. 😉

Bobbo

Tror inte att nĂ„gon har missat min Bobbo-tĂ„rta. 😂 Den finns bĂ„de pĂ„ Insta och Fejjan och nu Ă€ven hĂ€r. Men mĂ„ste bara sĂ€ga att jag Ă€r grymt stolt över mig sjĂ€lv. Vanligen sĂ„ brukar jag ha nĂ„got som stör mig men denna gĂ„ng lyckades jag. Är stolt som en tupp! Grunden Ă€r en prinsesstĂ„rta med hemkokt blĂ„bĂ€rssylt. BĂ€sta var att mina syskonbarn gillade den. "KnastĂ„rta" tyckte mitt Ă€ldre syskonbarn glatt och jag tror att lillkillen som fyllde 2Ă„r ocksĂ„ var nöjd.