Idag Àr det kanelbullens dag och det firas med kanelbullar i mÀngder. IgÄr stod jag och bakade bullar frÄn receptet som nÀmns nedan. Det Àr en blandning av en vÀns tips och trix ( han Àr konditor) och frÄn bloggen My kitchen Stories
Ingredienser (fyllning):
125 g rumsvarmt smör
125 g mandelmassa
20 g kanel (eller kardemumma)
Ingredienser (vetedeg):
30g jÀst
2.5dl kall mjölk
1pÄse hela kardemummakÀrnor
120g smör
100g strösocker
500 g vetemjöl
4 g salt
Sedan behövs:
1 Àgggula och en skvÀtt vatten till pensling.
Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
1 dl strösocker
1-2st kanelstÀnger
Gör sÄhÀr:
1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jÀmn och bredbar smet. Jag river mandelmassan pÄ rivjÀrnet! LÄt stÄ i rumstemperatur tills det Àr tid att fylla bullarna.
2. Smula jÀsten i en bunke och tillsÀtt mjölken. Blanda tills jÀsten lösts upp helt i mjölken.
3. Ha sedan i den stötta kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hÀlften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsÀtt dÀrefter saltet och mer mjöl efter behov.
4. KnÄda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite lÀngre om du kör för hand. Det kÀnns som en evighet...
5. HĂ€r kommer det spĂ€nnande med detta recept: du hoppar första jĂ€sningen och kavlar ut degen till en stor rektangel pĂ„ engĂ„ng. Jag körde pĂ„ ca 60Ă30 cm. Den Ă€r typ 5-8mm tjock.
5. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och rulla den sedan pÄ lÄngsidan som en rulle.
6. SkÀr 1.5 -2cm tjocka bitar av rullen.
7. LÀgg bullarna i bullpappersformar. Har ni en ugn som vÄr som gÄr att sÀtta pÄ 35°C sÄ jÀser ni dem dÀr ca 1h. Om inte sÄ tÀck med en bakduk och lÄt jÀsa i 1-3 timmar beroende pÄ temperaturen i ditt kök. Degen ska knuffa tillbaka nÀr du trycker lÀtt pÄ den.
8. SÀtt ugnen pÄ 190 grader.
9. Vispa lÀtt ihop Àgggulan och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Dekorera dem med pÀlsocket eller nÄgot annat spÀnnande. GrÀdda dem sedan i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter eller tills de fÄtt fin fÀrg.
10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vattenkanelstÄng och strösocker Blanda och koka tills sockret lösts upp i vattnet.
Pensla sedan dina bullar med sockerlagen sÄ fort de kommit ur ugnen.
Kommentarer