FortsÀtt till huvudinnehÄll

Kanelbullens dag! 😍💕

Idag Ă€r det kanelbullens dag och det firas med kanelbullar i mĂ€ngder. IgĂ„r stod jag och bakade bullar frĂ„n receptet som nĂ€mns nedan. Det Ă€r en blandning av en vĂ€ns tips och trix ( han Ă€r konditor) och frĂ„n bloggen My kitchen Stories 

Ingredienser (fyllning):
125 g rumsvarmt smör 
125 g mandelmassa 
20 g kanel (eller kardemumma)

Ingredienser (vetedeg): 
30g jĂ€st 
2.5dl kall mjölk 
1pÄse hela kardemummakÀrnor
120g smör 
100g strösocker 
500 g vetemjöl
4 g salt 

Sedan behövs:
1 Ă€gggula och en skvĂ€tt vatten till pensling. 

Ingredienser (sockerlag): 
1 dl vatten 
1 dl strösocker 
1-2st kanelstÀnger

Gör sĂ„hĂ€r: 
1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jĂ€mn och bredbar smet. Jag river mandelmassan pĂ„ rivjĂ€rnet! LĂ„t stĂ„ i rumstemperatur tills det Ă€r tid att fylla bullarna. 

2. Smula jĂ€sten i en bunke och tillsĂ€tt mjölken. Blanda tills jĂ€sten lösts upp helt i mjölken. 

3. Ha sedan i den stötta kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hĂ€lften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsĂ€tt dĂ€refter saltet och mer mjöl efter behov. 

4. KnÄda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite lÀngre om du kör för hand. Det kÀnns som en evighet...

5. HĂ€r kommer det spĂ€nnande med detta recept: du hoppar första jĂ€sningen och kavlar ut degen till en stor rektangel pĂ„ engĂ„ng. Jag körde pĂ„ ca 60×30 cm. Den Ă€r typ 5-8mm tjock. 

5. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och rulla den sedan pĂ„ lĂ„ngsidan som en rulle.  

6. SkÀr 1.5 -2cm tjocka bitar av rullen.

7. LĂ€gg bullarna i bullpappersformar. Har ni en ugn som vĂ„r som gĂ„r att sĂ€tta pĂ„ 35°C sĂ„ jĂ€ser ni dem dĂ€r ca 1h. Om inte sĂ„ tĂ€ck med en bakduk och lĂ„t jĂ€sa i 1-3 timmar beroende pĂ„ temperaturen i ditt kök. Degen ska knuffa tillbaka nĂ€r du trycker lĂ€tt pĂ„ den. 

8. SÀtt ugnen pÄ 190 grader.

9. Vispa lĂ€tt ihop Ă€gggulan och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Dekorera dem med pĂ€lsocket eller nĂ„got annat spĂ€nnande. GrĂ€dda dem sedan i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter eller tills de fĂ„tt fin fĂ€rg. 

10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vattenkanelstĂ„ng och strösocker  Blanda och koka tills sockret lösts upp i vattnet. 

Pensla sedan dina bullar med sockerlagen sÄ fort de kommit ur ugnen.


Kommentarer

Miss U sa…
Fick du hjÀlp av Niklas?

PopulÀra inlÀgg i den hÀr bloggen

Semester

Vi har varit i Österrike pĂ„ semester. En hĂ€rlig skidresa som satt som en smĂ€ck.  Vi tog tĂ„get ner och det var faktiskt ganska ok att resa sĂ„nĂ€r pĂ„ att totala restiden blev vĂ€ldigt lĂ„ng. Speciellt hem dĂ„ det tog över 24h att komma frĂ„n Wagrain till vĂ„rt hem. NĂ„ja, vi var nöjda med att klimatavtrycket för vĂ„r resa var lĂ„gt. 

Biobesök!

DĂ„ har det blivit en del bio igen. Bara för vissa saker förĂ€ndras sĂ„ mĂ„ste jag vĂ€l inte sluta med sĂ„dant som jag gillar?! Det har bĂ„de sett The Expendables 2 och the Bourne Legacy. =) HĂ€r kommer en blygsam recession av de bĂ„da   The Expendables 2 DĂ„ har man sett alla hjĂ€ltarna igen.. Vad kan man sĂ€ga om The Expendables . 2??! Det Ă€r ju en actionkomedi med alla stora actionsskĂ„despelare genom tiderna. Arnold, Sylester, Bruce,van Dame, Chuck.. mf. Ohyggligt dĂ„lig storry, massor av schyssta och coola effekter, filmcitat i massor och ohyggligt rolig! =) BĂ€ttre Ă€n 1:an som kom hösten 2010. Det mĂ€rks att gubbarna,(OBS! lillebror Hemingworth Ă€r verkligen inte nĂ„gon gubbe) hade roligt nĂ€r de spelade in denna film.   The Bourne Legacy Är den fjĂ€rde filmen i Bourne-serien och konceptet Ă€r likadant, i princip. Förutom att Matt Daimond Ă€r inte lĂ€ngre med.. mer Ă€n pĂ„ ett foto. =/ Den Ă€r lite speciell dĂ„ den Ă€r nĂ„got sĂ„ ovanligt som en actionf...