Idag Àr det kanelbullens dag och det firas med kanelbullar i mÀngder. IgÄr stod jag och bakade bullar frÄn receptet som nÀmns nedan. Det Àr en blandning av en vÀns tips och trix ( han Àr konditor) och frÄn bloggen My kitchen Stories
Ingredienser (fyllning):
125 g rumsvarmt smör
125 g mandelmassa
20 g kanel (eller kardemumma)
Ingredienser (vetedeg):
30g jÀst
2.5dl kall mjölk
1pÄse hela kardemummakÀrnor
120g smör
100g strösocker
500 g vetemjöl
4 g salt
Sedan behövs:
1 Àgggula och en skvÀtt vatten till pensling.
Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
1 dl strösocker
1-2st kanelstÀnger
Gör sÄhÀr:
1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jÀmn och bredbar smet. Jag river mandelmassan pÄ rivjÀrnet! LÄt stÄ i rumstemperatur tills det Àr tid att fylla bullarna.
2. Smula jÀsten i en bunke och tillsÀtt mjölken. Blanda tills jÀsten lösts upp helt i mjölken.
3. Ha sedan i den stötta kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hÀlften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsÀtt dÀrefter saltet och mer mjöl efter behov.
4. KnÄda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite lÀngre om du kör för hand. Det kÀnns som en evighet...
5. HĂ€r kommer det spĂ€nnande med detta recept: du hoppar första jĂ€sningen och kavlar ut degen till en stor rektangel pĂ„ engĂ„ng. Jag körde pĂ„ ca 60×30 cm. Den Ă€r typ 5-8mm tjock.
5. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och rulla den sedan pÄ lÄngsidan som en rulle.
6. SkÀr 1.5 -2cm tjocka bitar av rullen.
7. LĂ€gg bullarna i bullpappersformar. Har ni en ugn som vĂ„r som gĂ„r att sĂ€tta pĂ„ 35°C sĂ„ jĂ€ser ni dem dĂ€r ca 1h. Om inte sĂ„ tĂ€ck med en bakduk och lĂ„t jĂ€sa i 1-3 timmar beroende pĂ„ temperaturen i ditt kök. Degen ska knuffa tillbaka nĂ€r du trycker lĂ€tt pĂ„ den.
8. SÀtt ugnen pÄ 190 grader.
9. Vispa lÀtt ihop Àgggulan och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Dekorera dem med pÀlsocket eller nÄgot annat spÀnnande. GrÀdda dem sedan i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter eller tills de fÄtt fin fÀrg.
10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vattenkanelstÄng och strösocker Blanda och koka tills sockret lösts upp i vattnet.
Pensla sedan dina bullar med sockerlagen sÄ fort de kommit ur ugnen.
Kommentarer