FortsÀtt till huvudinnehÄll

Kanelbullens dag! 😍💕

Idag Ă€r det kanelbullens dag och det firas med kanelbullar i mĂ€ngder. IgĂ„r stod jag och bakade bullar frĂ„n receptet som nĂ€mns nedan. Det Ă€r en blandning av en vĂ€ns tips och trix ( han Ă€r konditor) och frĂ„n bloggen My kitchen Stories 

Ingredienser (fyllning):
125 g rumsvarmt smör 
125 g mandelmassa 
20 g kanel (eller kardemumma)

Ingredienser (vetedeg): 
30g jĂ€st 
2.5dl kall mjölk 
1pÄse hela kardemummakÀrnor
120g smör 
100g strösocker 
500 g vetemjöl
4 g salt 

Sedan behövs:
1 Ă€gggula och en skvĂ€tt vatten till pensling. 

Ingredienser (sockerlag): 
1 dl vatten 
1 dl strösocker 
1-2st kanelstÀnger

Gör sĂ„hĂ€r: 
1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jĂ€mn och bredbar smet. Jag river mandelmassan pĂ„ rivjĂ€rnet! LĂ„t stĂ„ i rumstemperatur tills det Ă€r tid att fylla bullarna. 

2. Smula jĂ€sten i en bunke och tillsĂ€tt mjölken. Blanda tills jĂ€sten lösts upp helt i mjölken. 

3. Ha sedan i den stötta kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hĂ€lften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsĂ€tt dĂ€refter saltet och mer mjöl efter behov. 

4. KnÄda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite lÀngre om du kör för hand. Det kÀnns som en evighet...

5. HĂ€r kommer det spĂ€nnande med detta recept: du hoppar första jĂ€sningen och kavlar ut degen till en stor rektangel pĂ„ engĂ„ng. Jag körde pĂ„ ca 60×30 cm. Den Ă€r typ 5-8mm tjock. 

5. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och rulla den sedan pĂ„ lĂ„ngsidan som en rulle.  

6. SkÀr 1.5 -2cm tjocka bitar av rullen.

7. LĂ€gg bullarna i bullpappersformar. Har ni en ugn som vĂ„r som gĂ„r att sĂ€tta pĂ„ 35°C sĂ„ jĂ€ser ni dem dĂ€r ca 1h. Om inte sĂ„ tĂ€ck med en bakduk och lĂ„t jĂ€sa i 1-3 timmar beroende pĂ„ temperaturen i ditt kök. Degen ska knuffa tillbaka nĂ€r du trycker lĂ€tt pĂ„ den. 

8. SÀtt ugnen pÄ 190 grader.

9. Vispa lĂ€tt ihop Ă€gggulan och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Dekorera dem med pĂ€lsocket eller nĂ„got annat spĂ€nnande. GrĂ€dda dem sedan i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter eller tills de fĂ„tt fin fĂ€rg. 

10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vattenkanelstĂ„ng och strösocker  Blanda och koka tills sockret lösts upp i vattnet. 

Pensla sedan dina bullar med sockerlagen sÄ fort de kommit ur ugnen.


Kommentarer

Miss U sa…
Fick du hjÀlp av Niklas?

PopulÀra inlÀgg i den hÀr bloggen

Sambos!

Eric har kommit in pĂ„ Göteborgs universitet och imed det kommer vi ta det spĂ€nnande steget att flytta ihop. 😊 Lite nervös Ă€r jag men samtidigt vĂ€ldigt lycklig.

Jag e kÀr! =)

Tror att jag Àr kÀr.. igÄr hittade jag en mobiltelefon som jag verkligen, verkligen vill ha: X10 mini. FrÄgan lyder bara om jag ska vara seriös och kolla upp om ska byta mobiloperatör eller ej. FÄr se men det lutar Ät att en Pearl white alternativt Lime. Men Svart Àr ju mer praktiskt. =)

Morgonpromenad!

SÄ tyst det kan vara i en storstad. Klockan Àr typ 10 över 7 och det enda jag hör Àr duvorna hoande och nÄgon humlas surrande. Skönt och lite mÀrkligt samtidigt. Typ surrealistiskt :) Göteborg!