Det är länge sedan vi köpte bröd. Jag bakar oftast brödet.
Jag gör mest små frallor som kommer från vår surdeg men idag blev det ett grytbröd som har bakats i vår Le Creusetgryta. Receptet finns på deras hemsida men jag har gjort en liten egen tvist på den. Jag använder min surdeg och så gör inte LeCreuset.
Fördeg:
50g surdeg
75g vetemjöl
75g vatten
1st finrivet äpple
Blanda och låt stå ca 5-9h.
Deg:
1sats fördeg
250g vatten
450g mjöl*
10-20g sålt
5g jäst**
Blanda allt och rör ihop till en kladdig smet. Låt jäsa kallt i ca 10h.
Sätt in din gjutjärnsgryta i ugnen och låt allt bli 250°C. Häll i degen och baka med locket på i 30min. Vrid där efter ner värmen till 200°C i 10-15min.
*=En blandning där 70% är vetemjöl och resten är rågmjöl, kruskakli och havregryn. Kör på 100% vetemjöl första gången.
**= ta med jäst tills du har lärt dig hur din surdeg fungerar.
Kommentarer