Fortsätt till huvudinnehåll

Brödbak!

Det är länge sedan vi köpte bröd. Jag bakar oftast brödet. 

Jag gör mest små frallor som kommer från vår surdeg men idag blev det ett grytbröd som har bakats i vår Le Creusetgryta. Receptet finns på deras hemsida men jag har gjort en liten egen tvist på den. Jag använder min surdeg och så gör inte LeCreuset.

Fördeg:
50g surdeg
75g vetemjöl
75g vatten
1st finrivet äpple 

Blanda och låt stå ca 5-9h.

Deg:
1sats fördeg
250g vatten
450g mjöl*
10-20g sålt
5g jäst**

Blanda allt och rör ihop till en kladdig smet. Låt jäsa kallt i ca 10h. 
Sätt in din gjutjärnsgryta i ugnen och låt allt bli 250°C. Häll i degen och baka med locket på i 30min. Vrid där efter ner värmen till 200°C i 10-15min.


Ser gott ut va?! 

*=En blandning där 70% är vetemjöl och resten är rågmjöl, kruskakli och havregryn. Kör på 100% vetemjöl första gången. 

**= ta med jäst tills du har lärt dig hur din surdeg fungerar. 

Kommentarer

Emelie G sa…
Det ser väldigt gott ut.

Populära inlägg i den här bloggen

Pimpa färdigsoppor

Jodåsåatt.. Lunch på hemmakontoret är inte så avancerat och speciellt inte när man gör som jag och försöker pimpa till helfabrikat så som Keldas soppor. Här nedan ser ni två av mina favoriter för stunden.  Mild Tomatsoppa Spicy Thai Keldas milda tomatsoppa är pimpad med överbliven ölkorv, trötta körsbärstomater, ledsen bladspenat och ett stänk med chiliflakes. Keldas Spicy Thai är proppad med rejält av små bitar av trist broccolistam, överbliven kyckling, slokande koriander och chiliflakes.  Ser ganska ok ut  eller vad tycker ni? Ska också säga att det smakar helt okej map att det är saker som kunde ha hamnat i soporna pga lathet.  Ska erkänna att jag har testat deras sparrissoppa och slängt i överblivna hårdkokta ägg och finhackad rödlök men njaa.. det rekommenderas inte. 😂 Tänker testa svampsoppan inom kort men ser fler möjligheter med tomatsoppan. 

Jamie Olivers spaghetti med räkor och rucola

Spaghetti, den ultimata vardagsrätten då det går snabbt och enkelt att laga. Detta passar ju en stressad karriärkvinna som mig som emellanåt ska sno ihop kvällsmat efter en lång arbetsdag. Denna rätt av Jamie Oliver är perfekt för oss för vi har nästan alltid allt som ingår hemma: räkor, vitt vin, chili och fräsch citron. Sedan så freebasar jag en aning oxå. Idag blev det grönkål istället för rucola och lite rödlök i.  Receptet kommer ur boken: Jamies Italien men ni kan även hitta det på denna  sidan. Till detta drack vi ur en av halvflaskorna som var kvar från gårdagens vinprovning. Gott är betyget. 

Blod!

Lyckades idag på eftermiddagen  med konststycket att dra huvudet i en av våra vägghängda hyllor. Resultatet är ett hack i hårbotten och en del blod. Ska erkänna att det gjorde ap-ont. 🤕😢😭 Aksel visade dock talangen att försöka trösta mamma. 😍 Blev sittandes med en kompress och en påse djupfrysta ärtor på huvudet tills snärtan och blödningen avtog. Det tog 1.5h..  Vet inte riktigt hur jag nu ska göra: tvätta huvudet och riskera att det börjar blöda igen eller låta det vara och vara lite "strawberry red" i håret. 😉