Fortsätt till huvudinnehåll

Föräkringskassan

Är sur och därför gnäller jag nu här i min blogg! 
 
Det har gått drygt två månader sedan jag opererade mitt knä och jag har inte fått några pengar från Försäkringskassan trots att jag har rätt till sjukpenning!

Anledningen till att jag inte har fått några pengar var att jag följde min arbetsgivare Slopetrotter´s råd att fylla i en del blanketter vid anställningen som gjorde att jag blev avregistrerad från svenska sjukförsäkringen.

Nu säger de som vet att reglerna är att en person med utlandsjobb måste avregistreras från svenska sjukförsäkringen och sen återregistreras vid hemkomsten. Så okej! Fick beskedet om min avregistrering innan jag ens for ner till Österrike.

När jag väl kom hem med trasigt knä den 15 mars 2014 så påbörjade jag processen att om att få vara med i svensk försäkringskassa igen. Samma månad dvs den 20 mars svar jag fick från FK att det var inte nödvändigt att jag att bli inregistrerad i svenska sjukförsäkringen för än jag behövde ersättning från dem.

Tidslinje:

Den 20 november 2015 var det ju dax för min korsbandsrekonstruktion.

Måndagen den 24 november skickade jag in läkarintyget.

Missade att anmäla mig till Altens löneavdelning angående sjukintyg så detta blev först gjort måndagen den 14 december. Det var min första arbetsdag (50%) efter operationen.

De följande dagarna var jag inne flertalet gånger på Mina sidor på Försäkringskassan utan något hände. Det enda som stod var att jag inte kunde ansöka om sjukpenning då FK väntade på sjukanmälan från min arbetsgivare. Kontaktade min gänget på Alten igen och de meddelade mig att det hade de visst anmält mig, digitalt dessutom.

Väntade lite till innan jag ringde till FK som efter lite snack kom fram till att jag inte kunde ansöka om sjukpenning då jag inte var reggad i svenska sjukförsäkringen.

Måndagen den 21:e december var jag inne på det lokala FK kontoret iGöteborg och fyllde i ansökan om att få bli inskriven i svensk sjukförsäkring.

Det blir ett nytt år och den 5 januari så får jag veta att jag ska skicka in anställningskontrakt mm annars tar FK ett beslut den 8 januari angående min sjukförsäkring grundat på den info de hade. Okej enligt mig som ansåg att jag inte hade en chans att hinna skicka in någon info på den tiden.

11:e  januari så har statusen på Mina sidor fortfarande inte ändrats. Ringer Försäkringskassan medans jag sitter på tåget från Halmstad. Se blogg inlägg Jodåsåatt. Ger upp den dagen.

Får ett nytt brev från FK omkring den 14:e januari med samma info som i det från 5januari. Nu var dock datumet för beslut en 21:e januari. Går till löneavdelningen och får fram ett arbetsgivarintyg samt en kopia på mitt anställningskontrakt.

De nästkommande dagarna var jag inne flertalet gånger på Mina sidor.. fortsammande samma info: Du inte kunde ansöka om sjukpenning då FK väntade på sjukanmälan från din arbetsgivare.

Måndagen 25:e ringer jag och sitter i telefonkön från h*lvetet. 42min +38min innan jag kommer fram till dem och en stackare säger: "Jag kan se att du är godkänd och inregistrerad i svensk sjukförsäkring sen den 21 januari." Jag undrade då varför jag då inte kan ansöka om sjukpenning.. Svaret är då: " Det måste vi ändra manuellt här."  MEN GÖR DET DÅ! ville jag skrika. Gjorde inte det.

26:e december har jag ansökt om sjukpenning. Det är 30dagars handläggningstid i bästa fall.

Tur att jag har fått lön. Synd att den är helt slut. Bara 27dagar kvar om de inte hittar något i min ansökan som får det att dröja ännu längre.

Detta är min första erfarenhet av Försäkringskassan och jag avskyr den redan. Tycker så synd om er alla som måste ha med dem att göra. 

MER ARG!

Det jag inte visste var att Försäkringskassan rutinmässigt skjuter upp sådana inregistreringsbeslut  tills personen begär någon form av ersättning. Detta kunde jag läsa i ett par artiklar från DN och SVT. Mer sur.

Kommentarer

Carolin sa…
Jobbigt när det krånglar. Hoppas du får dina pengar snart.
Jag har dock inte haft nångra problem med FK när jag har varit mammaledig. Men jag har kanske haft tur?!
Anna sa…
Men för helvete vilken skiiiit!!!

Populära inlägg i den här bloggen

Pimpa färdigsoppor

Jodåsåatt.. Lunch på hemmakontoret är inte så avancerat och speciellt inte när man gör som jag och försöker pimpa till helfabrikat så som Keldas soppor. Här nedan ser ni två av mina favoriter för stunden.  Mild Tomatsoppa Spicy Thai Keldas milda tomatsoppa är pimpad med överbliven ölkorv, trötta körsbärstomater, ledsen bladspenat och ett stänk med chiliflakes. Keldas Spicy Thai är proppad med rejält av små bitar av trist broccolistam, överbliven kyckling, slokande koriander och chiliflakes.  Ser ganska ok ut  eller vad tycker ni? Ska också säga att det smakar helt okej map att det är saker som kunde ha hamnat i soporna pga lathet.  Ska erkänna att jag har testat deras sparrissoppa och slängt i överblivna hårdkokta ägg och finhackad rödlök men njaa.. det rekommenderas inte. 😂 Tänker testa svampsoppan inom kort men ser fler möjligheter med tomatsoppan. 

Jamie Olivers spaghetti med räkor och rucola

Spaghetti, den ultimata vardagsrätten då det går snabbt och enkelt att laga. Detta passar ju en stressad karriärkvinna som mig som emellanåt ska sno ihop kvällsmat efter en lång arbetsdag. Denna rätt av Jamie Oliver är perfekt för oss för vi har nästan alltid allt som ingår hemma: räkor, vitt vin, chili och fräsch citron. Sedan så freebasar jag en aning oxå. Idag blev det grönkål istället för rucola och lite rödlök i.  Receptet kommer ur boken: Jamies Italien men ni kan även hitta det på denna  sidan. Till detta drack vi ur en av halvflaskorna som var kvar från gårdagens vinprovning. Gott är betyget. 

Bobbo

Tror inte att någon har missat min Bobbo-tårta. 😂 Den finns både på Insta och Fejjan och nu även här. Men måste bara säga att jag är grymt stolt över mig själv. Vanligen så brukar jag ha något som stör mig men denna gång lyckades jag. Är stolt som en tupp! Grunden är en prinsesstårta med hemkokt blåbärssylt. Bästa var att mina syskonbarn gillade den. "Knastårta" tyckte mitt äldre syskonbarn glatt och jag tror att lillkillen som fyllde 2år också var nöjd.