Ännu ett exprement med Felix. Receptet kommer från bloggen Pain de Martin .
Självklart kan jag inte göra precis som han och inte i de mängder. Vi är ju faktiskt bara 2st brödätare på Eklandagatan. 🙈☺
Dag 1, kväll
50 g rågsurdegsgrund dvs Felix
100 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
175g ljummet vatten
Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Jag kör med en stor Margreteskål med tillhörande lock. Täck med plastfolielåt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22–24 grader.
Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
400 g (4 dl) vatten
700 g (11 1/2 dl) vetemjöl special
20 g (1 msk) salt
Blanda samman alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 med lite mer fart). Ta dock inte allt vatten på en gång, utan spara cirka 100 gram och häll i det, lite i taget, efter några minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuter. Degen är ganska lös, men det är helt i sin ordning.
Låt degen jäsa tills den uppnått drygt dubbel storlek, vilket kan ta ungefär 3 timmar. Under tiden den jäser viker du ihop degen tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns.
Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan degen jäst klart.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela drog jag ut till en rektangel och vek ihop en gång. Sedan en gång till innan jag på upp det på ett bakplåtspapper och skickade in den i ugnen. 10min på 275°C och sen 27min på 200°C.
Kommentarer