Fortsätt till huvudinnehåll

Baka, baka liten kaka - experiment.

Har experimenterat med mitt favoritbröd och bytt ut grahamsmjölet mot grovt rågmjöl enligt följande recept:

3 g (3 krm) jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
300 g (5 dl) mjöl
90 g (1 1/2 dl) grovt rågmjöl
6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt

Det gjorde att degen blev väldigt kladdig och aningens svårarbetad men ok vilket gott bröd. 😊

Här såhär:
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort (en halv minut räcker gott), täck med plastfolie eller lock och och låt stå 8–10 timmar i rumstemperatur (över natten eller medans du är på jobbet till exempel).

Är det riktigt varmt minskar du lite på jästen.

Häll ut degen på en mjölat bakplåt. Försök sedan dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop den till ett paket. Momentet gör att degen håller ihop bra och lätt kan delas när den jäst klart.

Så snart degen är hopvikt sätter man på ugnen på full värme. Jag jäser den i typ bara 20min innan jag skickar in brödet i ugnen.

Jag bakar de här bröden på 260 grader och efter tio minuter eller så sänker jag till 190 grader och kör 10min till.

Kommentarer

Carolin sa…
Mums vad goda de såg ut. Blev hungrig på bröd nu ��

Populära inlägg i den här bloggen

Fungerar blogg-appen igen?!

Hej fina vänner!  Länge sedan jag bloggade och mycket beror på att den app jag använder när jag bloggar inte viljat fungera.  Öppnade upp den och provade att trycka på knappen för att publicera ett inlägg jag gjort för länge sedan och den funderade! Hurra säger jag! 

Kattens dag!

Idag är det tydligen kattens dag och sen ca 4månader är vi kattlösa. Daisy somnade plötsligt in en solig junikväll i mitt sällskap.  Ingen förvaring om vad som skulle ske och det gick fort. Saknar henne något fruktansvärt. Mer än 15år som kattägare sätter sina spår. 

Pinsa

Detta var så himla gott; Pinsa med vår hemodlade Ostronskivling. Receptet hittade jag på Arlas hemsida. Se länk .