Har experimenterat med mitt favoritbröd och bytt ut grahamsmjölet mot grovt rågmjöl enligt följande recept:
3 g (3 krm) jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
300 g (5 dl) mjöl
90 g (1 1/2 dl) grovt rågmjöl
6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt
Det gjorde att degen blev väldigt kladdig och aningens svårarbetad men ok vilket gott bröd. 😊
Här såhär:
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort (en halv minut räcker gott), täck med plastfolie eller lock och och låt stå 8–10 timmar i rumstemperatur (över natten eller medans du är på jobbet till exempel).
Är det riktigt varmt minskar du lite på jästen.
Häll ut degen på en mjölat bakplåt. Försök sedan dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop den till ett paket. Momentet gör att degen håller ihop bra och lätt kan delas när den jäst klart.
Så snart degen är hopvikt sätter man på ugnen på full värme. Jag jäser den i typ bara 20min innan jag skickar in brödet i ugnen.
Jag bakar de här bröden på 260 grader och efter tio minuter eller så sänker jag till 190 grader och kör 10min till.
Kommentarer