Fortsätt till huvudinnehåll

Äventyren med Felix

Mina äventyr med Felix fortsätter. Här är en variant på ett bröd jag fann på

LJUST SURDEGSBRÖD, 1st limpa

Dag 1, kväll
50g rågsurdegsgrund
50g ljummet vatten
75g vetemjöl
25g rågmjöl

Blanda i en rymlig bunke, täck med plast och ställ lite lagom varmt under natten. Det är ju inga problem så varma nätter som vi nu har i maj månad.

Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
300 g ljummet vatten
325 g vetemjöl
15 g salt

Receptet säger att man ska köra allt utom saltet på låg hastighet i degblandare 4 minuter, öka hastigheten något och kör ytterligare 4 minuter. Låt vila ca 5 minuter, häll i saltet och kör slutligen 2 minuter på ännu lite högre hastighet. Då jag inte har någon hushållsassistent så gjorde jag detta med min elvisp och dess degkrokar. Funka finfint! :)

Häll över degen i en inoljad plastlåda (om du har en, annars kan du hälla på lite olja och låta den ligga i degbunken).

Ställde in lådan med degen i kylskåpet efter en första timmens jäsning, sedan gick vi ut på stan.  När jag kommit hem på kvällen ca 12h senare har degen blivit typ dubbel storlek. Vänd nu upp den på ett ordentligt mjölat bakbord och strör på ordentligt med mjöl.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fungerar blogg-appen igen?!

Hej fina vänner!  Länge sedan jag bloggade och mycket beror på att den app jag använder när jag bloggar inte viljat fungera.  Öppnade upp den och provade att trycka på knappen för att publicera ett inlägg jag gjort för länge sedan och den funderade! Hurra säger jag! 

Kattens dag!

Idag är det tydligen kattens dag och sen ca 4månader är vi kattlösa. Daisy somnade plötsligt in en solig junikväll i mitt sällskap.  Ingen förvaring om vad som skulle ske och det gick fort. Saknar henne något fruktansvärt. Mer än 15år som kattägare sätter sina spår. 

Pinsa

Detta var så himla gott; Pinsa med vår hemodlade Ostronskivling. Receptet hittade jag på Arlas hemsida. Se länk .