Fortsätt till huvudinnehåll

Äventyren med Felix

Mina äventyr med Felix fortsätter. Här är en variant på ett bröd jag fann på

LJUST SURDEGSBRÖD, 1st limpa

Dag 1, kväll
50g rågsurdegsgrund
50g ljummet vatten
75g vetemjöl
25g rågmjöl

Blanda i en rymlig bunke, täck med plast och ställ lite lagom varmt under natten. Det är ju inga problem så varma nätter som vi nu har i maj månad.

Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
300 g ljummet vatten
325 g vetemjöl
15 g salt

Receptet säger att man ska köra allt utom saltet på låg hastighet i degblandare 4 minuter, öka hastigheten något och kör ytterligare 4 minuter. Låt vila ca 5 minuter, häll i saltet och kör slutligen 2 minuter på ännu lite högre hastighet. Då jag inte har någon hushållsassistent så gjorde jag detta med min elvisp och dess degkrokar. Funka finfint! :)

Häll över degen i en inoljad plastlåda (om du har en, annars kan du hälla på lite olja och låta den ligga i degbunken).

Ställde in lådan med degen i kylskåpet efter en första timmens jäsning, sedan gick vi ut på stan.  När jag kommit hem på kvällen ca 12h senare har degen blivit typ dubbel storlek. Vänd nu upp den på ett ordentligt mjölat bakbord och strör på ordentligt med mjöl.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Påskpyntar del 1

Tänker att i år ska vi ha påskpynt så jag börjar lite blygsamt så får vi se om det blir mer nästa år. I hallen: Söt liten kanin På ytterdörren har jag äntligen bytt ut granriskransen mot en björkriskrans. Min mamma hade alltid sådana. Aksel pysslade ihop en kyckling.

Dansk julmat

Såhär på annandagen så blev det traditionell dansk julmat; Flæskesteg, rødkål og brune kartofler. Inte så dumt med tanke på smakerna. Fläsket som är salt, rödkålen som är syrligt och slutligen de karameliserade potatisen. Allt går lite konstigt nog bra ihop.

Lyxfrukost hos syrran

Min söta rara snyggingsyster bjöd på lyxfrukost idag. Gottgott!